Je bekijkt nu Zo bouw je een perfecte thuis gym: uitgebreide handleiding

Zo bouw je een perfecte thuis gym: uitgebreide handleiding

Ben je het zat om naar de sportschool te gaan en wil je graag jouw eigen thuis gym maken? Het hebben van een eigen thuis gym kan jouw leven een stuk gemakkelijker maken, vooral als je het druk hebt en geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan. In dit artikel gaan we dieper in op alles wat je moet weten over het maken van jouw eigen thuis gym.

1) Waarom een thuis gym?

thuis gym

Het hebben van een eigen thuis gym heeft vele voordelen, waaronder:

 • Gemak: Met een thuis gym kan je op elk moment van de dag trainen, zonder de deur uit te hoeven. Perfect wanneer je een druk leven hebt, maar toch regelmatig wilt sporten.
 • Kostenbesparing: In plaats van een duur sportschool abonnement te betalen, kan je investeren in jouw eigen apparatuur. Wist je dat een gemiddeld abonnement in Nederland €38 per maand kost? Dat is op jaarbasis maar liefst €456 (!). Van dat geld kan je ook een heleboel leuke apparatuur voor thuis kopen.
 • Privacy: In jouw eigen thuis gym kan je trainen zonder pottenkijkers, waardoor je je meer op jouw gemak voelt tijdens het trainen. Zeker een fijn idee wanneer je net begint en nog onzeker bent in een ruimte vol andere mensen.
 • Hygiëne: Je weet zeker dat de apparatuur in jouw thuis gym schoon is (zolang je het zelf goed schoonmaakt). Een gym waar mensen dag in dag uit apparatuur gebruiken is nou niet de meest hygiënische plek.

2) Waar moet je allemaal op letten bij het bouwen van een thuis gym?

Voordat je aan de slag gaat met het inkopen van dumbbells en apparaten is het goed om een stapje terug te doen. Waar ligt je behoefte? Wat is je budget? Hoeveel ruimte heb je? Dit zijn een aantal vragen waar je goed bij stil moet staan. Hieronder behandelen we de belangrijkste punten om succesvol een thuisgym te bouwen.

2.1) Ruimte en budget

Een van de belangrijkste dingen om te overwegen bij het maken van een thuis gym is de ruimte waarin je gaat trainen en het budget dat je beschikbaar hebt. Je hebt niet veel ruimte nodig om een thuisgym te maken, maar het is belangrijk dat je de ruimte goed benut.

Daarnaast bepaalt het budget welke apparatuur je kunt kopen. Krachtapparaten of andere grote machines zoals een loopband zijn het prijzigste. Kijk dus eerst wat je echt nodig hebt, en kijk vervolgens welke zaken je stapsgewijs kunt gaan aanschaffen.

2.2) Apparatuur

Bij het kiezen van apparatuur voor jouw fitness ruimte thuis, is het belangrijk om te bedenken welke oefeningen je graag wilt doen. Een basis thuis gym kan bestaan uit:

 • Verstelbare dumbbells: zijn voor een thuis gym ideaal. Je kunt zo geleidelijk je trainingsintensiteit verhogen, maar bespaart ook enorm op ruimte. De gewone dumbbell is ook prima wanneer je veel extra ruimte hebt voor je home gym.
 • Een verstelbare halterbank: of je nu kiest voor een simpele bank of een verstelbare halterbank met diverse extra’s, het is perfect om gevarieerd oefeningen mee uit te voeren.
 • Een barbell: perfecte toevoeging voor wanneer je een halterbank hebt. Je kan onwijs veel variëren. maar een barbell is een must wanneer je van een goede chest day houdt.
 • Een hometrainer: de strekking van een hometrainer is simpel: jouw cardio op een hoog level houden.
 • Een yoga mat: altijd handig wanneer je de grond gebruikt voor je oefeningen. Of je nu gaat planken of opdrukken, een yoga mat geeft je voor een kleine prijs veel extra comfort.

Bovenstaande spullen zijn perfect voor een goede basis. In feite kan je op die manier je hele lichaam trainen. Natuurlijk kun je hier ook nog zaken aan toevoegen.

Als je de ruimte en het budget hebt, kan je ook overwegen om een loopband, crosstrainer of roeimachine toe te voegen.

2.3) Indeling van jouw fitnessruimte thuis

Het is belangrijk om de ruimte van jouw thuisgym slim in te delen om zo veel mogelijk ruimte te besparen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de vloer, het plafond en de ventilatie.

Een goede indeling van jouw thuisgym kan als volgt zijn:

 • Cardio-gebied: Plaats de cardio-apparatuur tegen de muur, zodat je voldoende ruimte hebt om te bewegen.
 • Krachttraining-gebied: Plaats de halterbank en gewichten in het midden van de ruimte, zodat je voldoende ruimte hebt om te bewegen en oefeningen uit te voeren.
 • Opbergruimte: Zorg voor voldoende opbergruimte om jouw apparatuur op te bergen wanneer het niet in gebruik is.
indeling home gym

2.4) Veiligheid en onderhoud

Veiligheid en onderhoud zijn cruciaal bij het maken van een thuisgym. Hier zijn enkele tips om jouw thuisgym veilig en schoon te houden:

 • Plaats jouw apparatuur op een vlakke en stabiele ondergrond om ongelukken te voorkomen.
 • Controleer regelmatig of alle bouten en moeren nog goed vastzitten.
 • Reinig jouw apparatuur na elk gebruik om de hygiëne te waarborgen.
 • Ventileer de ruimte goed om de luchtkwaliteit te verbeteren.

3) Tips voor het trainen in jouw home gym

Het hebben van een thuisgym betekent dat je op elk moment van de dag kunt trainen, maar het kan ook een uitdaging zijn om gemotiveerd te blijven. Hier zijn enkele tips om gemotiveerd te blijven:

 • Stel realistische doelen voor jezelf en werk stap voor stap aan deze doelen.
 • Zorg voor variatie in jouw trainingsschema om het interessant te houden.
 • Luister naar jouw lichaam en forceer jezelf niet om te trainen als je niet fit bent.
 • Plan jouw trainingen in jouw agenda en houd jezelf eraan.

4) Veelgestelde vragen over de thuis gym

Moet ik veel ruimte hebben om een thuisgym te maken?

Nee, je hebt niet veel ruimte nodig. Een kleine kamer of hoek van een kamer kan al genoeg zijn. Het is vooral belangrijk dat je creatief omgaat met de mogelijkheden en ruimte die je hebt. Een thuis gym kan ook heel klein zijn!

Is het duur om een thuisgym te maken?

Het kan duur zijn, afhankelijk van de apparatuur die je wilt kopen. Maar op de lange termijn kan het goedkoper zijn dan het betalen van een sportschool abonnement. Wanneer je wat basics haalt zoals een pull-up bar, een yoga matje, wat dumbells en elastieken hoeft een thuisgym helemaal niet duur te zijn! Wil je echt kracht apparaten of een hardloopband? Dan kan het al vrij snel in de kosten lopen.

Welke apparatuur heb ik nodig voor een basis thuis gym?

Een set dumbbells, een verstelbare halterbank, een barbell, een hometrainer en een yoga mat zijn goede basisapparatuur. Met deze spullen heb je eigenlijk bijna alles wat je nodig hebt. Ook zijn er genoeg oefeningen die je kunt doen zonder apparatuur. Bekijk hier de beste tricep oefenigen voor thuis.

Moet ik rekening houden met de vloer en het plafond van de ruimte?

Ja, het is belangrijk om rekening te houden met de vloer en het plafond om ongelukken te voorkomen. Ook wil je niet je vloer beschadigen wanneer je bijvoorbeeld je dumbbells te hard laat vallen. Hiervoor zijn ook matten beschikbaar.

Hoe kan ik gemotiveerd blijven om te trainen in mijn thuisgym?

Stel realistische doelen, zorg voor variatie in jouw trainingsschema en plan jouw trainingen in jouw agenda.

Hoe vaak moet ik mijn thuisgym schoonmaken?

Je moet jouw apparatuur na elk gebruik schoonmaken om de hygiëne te waarborgen. Op die manier blijft de ruimte lekker fris, maar kun je ook lang genieten van jouw spullen.

5) Conclusie

Het hebben van een eigen thuisgym kan jouw leven gemakkelijker maken en jouw fitnessdoelen helpen bereiken. Door rekening te houden met de ruimte, het budget en de apparatuur die je nodig hebt, kan je jouw eigen thuisgym maken. Zorg ervoor dat jouw thuisgym veilig en schoon is en blijf gemotiveerd door realistische doelen te stellen en variatie in jouw trainingsschema aan te brengen.

Een eigen thuisgym maken: alles wat je moet weten is nu aan jou uitgelegd en je kunt direct aan de slag!

Geef een reactie