Je bekijkt nu Welke supplementen gebruiken bij fitness? De 3 beste toegelicht!

Welke supplementen gebruiken bij fitness? De 3 beste toegelicht!

Het is iets wat veel sporters zich afvragen nadat ze een tijdje actief zijn in de sportschool: welke fitness supplementen moet ik gebruiken?

Voordat je van plan bent om supplementen aan te schaffen is het belangrijk om je eerst af te vragen of je de basis voor het droog trainen of spiermassa opbouwen op orde hebt. Denk hierbij aan voldoende rust, een goed trainingsschema en een gezond voedingspatroon.

Mocht dit het geval zijn kun je er over nadenken om supplementen aan te schaffen, want deze kunnen zeker helpen om je sportprestaties naar een hoger niveau te tillen.

In dit artikel worden 3 supplementen verder toegelicht!

1) Wat zijn fitness supplementen?

Het woord ‘supplement’ zegt het eigenlijk zelf al. Een letterlijk synoniem van supplement is ‘aanvulling’. Een supplement zoals bedoeld in de fitnessindustrie is eigenlijk een aanvulling op je normale voeding.

Er zijn veel verschillende soorten supplementen. Maar welke fitness supplementen moet je nou eventueel gebruiken?

Denk aan eiwitten, creatine en vitaminen. Deze drie soorten supplementen worden in de volgende paragrafen verder toegelicht, aangezien dit de meest gebruikte zijn.

2) Eiwitshake

Het eerste supplement dat wordt behandeld is eiwit. Ik denk het meest bekende supplement in de fitnessindustrie. Voor krachtsporters is het innemen van voldoende eiwitten essentieel om spiermassa op te bouwen en je spieren te laten herstellen. Ook bij het droog trainen is voldoende eiwit erg belangrijk om je spiermassa te behouden.

Sommige sporters hebben moeite om op dagelijkse basis voldoende eiwitten binnen te krijgen. Wanneer dit voor jou het geval is, is een eiwitshake een gemakkelijke manier om extra eiwitten tot je te nemen naast je normale voeding (ongeveer 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht is voldoende).

Per eiwitshake consumeer je ongeveer 25-30 gram eiwit. Mocht jij al voldoende eiwit uit je normale voeding halen is het nemen van een eiwitshake dus niet nodig. Denk eraan dat het een toevoeging is op je normale voeding en het gewoon gemakkelijk is om op deze manier snel eiwitten tot je te nemen!

2.1) Whey (wei) eiwit

Whey (of in het Nederlands wei) eiwit is de meest verkochte eiwitsoort. De spieren hebben voldoende eiwit nodig om te herstellen na een training whey is daar de perfecte variant van.

Whey eiwit wordt snel opgenomen door het lichaam en is daarom dus handig om snel na je training in te nemen!

2.3) De beste eiwitshakes

Wanneer jij wellicht van plan bent om eiwitshakes te kopen, is het wel zo makkelijk om te weten welke van goede kwaliteit zijn aangezien er enorm veel keuze is.

Zie hieronder drie van de beste eiwitshakes die je aan zou kunnen schaffen. Je kunt eiwitshakes dus zowel gebruiken wanneer je wilt aankomen als afvallen.

1. De Whey Perfection van Body & Fit

De Whey Perfection van Body & Fit heeft de hoogste klantwaardering in Europa, met een 9,3 uit 10. In deze eiwitshake zitten ook aminozuren waardoor je deze niet apart hoeft te gebruiken.

Zelf gebruik ik de Whey Perfection van Body & Fit al een lange tijd en het bevalt goed.

2. De Impact Whey Protein van Myprotein

De Impact Whey Protein van Myprotein heeft enorm veel smaken. Ook hier zitten aminozuren in, maar wel een halve gram minder dan bij de Whey Perfection van Body & Fit.

Het voordeel van de vele smaken is dat je er altijd wel eentje kunt vinden die je lekker vindt!

3. De Whey Isolate van XXL Nutrition

Wanneer je op zoek bent naar een vorm van isolaat whey is de Whey Isolate van XXL Nutrition echt een aanrader.

Het is onafhankelijk getest en heeft een eiwitpercentage van 86,2%.

3) Creatine

Het tweede supplement dat wordt toegelicht is creatine. Het is te verkrijgen in poedervorm, maar ook in de vorm van een pil. Creatine is een lichaamseigen stof en is een van de meest onderzochte en meest gebruikte supplementen.

Creatine zou ervoor zorgen dat je maximale krachtinspanning toeneemt. Je lichaam haalt energie uit creatine wanneer het zich inspant. Naast dat creatine een lichaamseigen stof is zit het ook in vlees en vis.

Het is lastig om voldoende creatine uit je voeding te halen en vandaar wordt het vaak geadviseerd om het als supplement te gebruiken. Creatine kan elke dag ingenomen worden.

Zo’n 3-5 gram per dag is meer dan voldoende. Wanneer je creatine inneemt is niet van belang. Het is makkelijk om het tegelijk in te nemen met bijvoorbeeld je eiwitshake, zodat je het niet vergeet.

Creatine kan ervoor zorgen dat je aankomt. De reden hiervan is dat het vocht vasthoudt in je spieren. Het gewicht wat je aankomt is alleen maar water en dus niks om je zorgen over te maken!

3.1) Creatine Monohydraat

Creatine Monohydraat is de meest bekende én zuiverste vorm van creatine. Daarnaast is deze vorm het meest onderzocht en dus een veilige keuze. Deze creatine wordt dus ook aangeraden om aan te schaffen, mocht je het van plan zijn. Zelf gebruik ik het momenteel ook!

3.2) De beste creatine

Ook creatine is dus een supplement wat je zou kunnen kopen om te te voegen aan je dagelijkse voedingspatroon. Het is dus één van de meest onderzochte supplementen.

Ook in creatine is enorm veel keus, dus hieronder vind je een overzichtje van de top 3 beste creatine.

1. Creapure van Body & Fit

Wil jij zeker zijn dat je een goede variant van creatine gebruikt? Dan is de Creapure van Body & Fit een goede optie.

Dit is één van de meest zuivere opties die je kunt nemen. Met 3 gram creatine per portie!

2. Creapure van MyProtein

Ook de Creapure creatine van MyProtein is een uitstekende keuze. Het is een goede geteste variant en is iets duurder dan de creatine van Body & Fit.

Ook deze creatine is onafhankelijk getest en het is een 100% monohydraat creatine.

3. Creatine Monohydrate van XXL Nutrition

Deze creatine is ook enorm zuiver en net zoals de eerste twee een uitstekende keuze.

Qua prijs is deze hetzelfde als die van Body & Fit en wanneer je een potje aanschaft kun je er zo’n 4 maanden mee vooruit!

4) Multivitamine

Het derde en laatste supplement is multivitamine. Laten we ten eerste vermelden dat deze niet per se nodig is, aangezien het ook uit gewone voeding gehaald kan worden.

Vitaminen helpen bij de ondersteuning van het immuunsysteem, de omzetting van koolhydraten, macronutriënten, vetten & proteïnen in energie. Erg belangrijk dus om fit te worden en blijven.

Door bijvoorbeeld veel groente en fruit te eten kunnen er al veel vitamines en mineralen geconsumeerd worden.

Daarentegen halen veel sporters niet genoeg vitamines en mineralen uit de normale voeding en kan multivitamine dus een waardevolle toevoeging zijn aan je normale voedingspatroon!

4.1) De beste multivitaminen

Ook multivitaminen is dus een supplement dat sporters vaak toevoegen aan hun dieet. Aangezien er weinig verschil zit tussen multivitaminen, is het niet echt van toepassing om een top 3 samen te stellen.

5) Fitness supplementen kopen?

Ik hoop dat ik je met de bovenstaande informatie goed heb kunnen helpen met het maken van een keuze voor welke fitness supplementen je moet gebruiken.

Mocht je meer informatie willen en meer supplementen voor fitness willen bekijken, dan hebben we hieronder de beste aanbieders voor je op een rijtje gezet!