Je bekijkt nu Pull up bar voor buiten kopen? Tips en 4 aanbevelingen

Pull up bar voor buiten kopen? Tips en 4 aanbevelingen

De pull up is één van de beste fitness oefeningen voor je bovenlichaam en core die er is. Hoewel je in de gym vaak de juiste apparatuur vind, is een pull up bar voor buiten ideaal. Niks is lekkerder dan in de frisse lucht je workout doen. Een pull up bar voor buiten kopen is dan ook een goed idee voor iedereen die vaker buiten wilt sporten.

Hieronder behandelen we 7 zaken waar je op moet letten bij het kopen van een optrek stang voor buiten. Daarnaast hebben we een overzicht samengesteld van onze favoriete pull up bars.

1) 7 Tips voor het kopen van een pull up bar voor buiten

Er zijn verschillende varianten van pull up bars te vinden. Het is dus ook belangrijk om op bepaalde aspecten te letten voordat je tot aankoop overgaat.

1.1) Gewone pull-up bar of multifunctionaliteit

Wanneer je een pull up bar wilt kopen is het goed om te bedenken waarvoor je deze gaat kopen. Wil je alleen pull-ups en chin-ups doen, of wil je er ook andere oefeningen mee doen?

Wanneer je alleen een pull up bar wil om je op te trekken, is het wellicht handig om er eentje te kopen die je buiten vast monteert aan bijvoorbeeld een muur waardoor je er niet mee rond hoeft te sjouwen. Hierdoor kan je diverse rug oefeningen thuis uitvoeren.

Het kan ook zo zijn dat je behoefte hebt aan een multifunctionele pull up bar. Er zijn namelijk varianten te koop die je kunt verplaatsen en waarmee je andere oefeningen uit kunt voeren.

Met een multifunctionele optrekstang is het bijvoorbeeld ook mogelijk om push ups, pike push ups of dips te doen. Hiermee kun je je borst, schouders en triceps thuis makkelijk trainen. Wanneer je vaker met je lichaam gewicht wilt gaan trainen en je wat extra budget hebt is een multifunctionele bar een goede optie.

1.2) Waar wil je je pull up bar ophangen?

Pull up bars komen in allerlei vormen en maten. Denk dus goed na over waar je de optrek stang wilt plaatsen. Er zijn pull up bars die je op verschillende plekken kunt gebruiken en monteren in je tuin of een andere buitenplek.

De eerste en ook gelijk de goedkoopste varianten zijn de pull up bars die je kunt plaatsen in de deur opening. Deze kun je gemakkelijk verplaatsen en zijn niet zo groot. Plaats deze gemakkelijk bij je achterdeur die naar de tuin gaat om toch het buiten gevoel te hebben.

Nummer twee is wat steviger. Heb je een muur buiten die je kunt gebruiken? Dan kun je er voor kiezen om een pull up bar te kiezen die je daaraan kunt monteren. Deze zijn meestal van steviger materiaal en ook wat groter. Vaak zit er een monteer set bij waardoor je de stang gemakkelijk kunt ophangen. Zodra je dit eenmaal hebt gedaan hoef je er ook niet meer mee te sjouwen.

Ten slotte heb je ook nog de uitgebreide training stations die je in principe overal kunt neerzetten. Naast dat je hiermee kunt optrekken kun je vaak ook dips doen met dit apparaat en heb je verschillende vormen van grip. Deze zijn dan weer perfecte voor je thuis gym.

pull up bar soorten voor buiten

1.3) Hoeveel gewicht kan de pull up bar aan?

Ook dit is zeker iets waar je op moet letten. Niet alle pull up bars kunnen evenveel belast worden. Let hier dus goed op, want dit kan blessures opleveren, maar ook schade aan het gene waar je de pull up bar aan vast maakt.

Met belastbaarheid bedoelen we de hoeveel gewicht die de pull up bar aan kan. Weeg jij 100 kilogram en koop je een optrekstang met een maximale belastbaarheid van 85 kilogram? Dan is de kans groot dat deze (en jij) snel sneuvelt.

Daarnaast kun je na verloop van tijd progressive overload gaan toepassen. Hiermee voeg je extra gewicht toe (denk aan een rugzak met boeken bijvoorbeeld) aan je lichaamsgewicht. Hier kan de pull up bar ook extra belast worden, dus denk goed na hoe je de bar gaat gebruiken.

1.4) Grip

Een goede grip tijdens het optrekken is essentieel. Bij het doen van je aankoop is het dus ook belangrijk om hier goed op te letten. Een stevige stang van metaal is vaak al voldoende. We zien vaak nog dat goedkopere pull up bars een grip hebben met een soort schuim achtig materiaal. Je grip bij dit materiaal is een stuk minder stabiel ten opzichte van metaal.

Een juiste grip zorgt ervoor dat je je zelf stevig vast kan pakken en dat je handen niet wegglijden van de stang. Mocht dit wel gebeuren, kun je blessures oplopen of zelfs op de grond vallen.

1.5) Het aantal grepen

Veel optrekstangen hebben slechts de beschikking over één rechte stang. Dit zorgt ervoor dat je in principe maar op één manier de pull up uit kan voeren.

Dit is zeker geen ramp, want hiermee is je rug prima aan te pakken. Daarentegen is het wel aan te raden om een pull up bar voor buiten te kopen die meerdere grepen heeft. Sommige optrek stangen hebben alleen een voorwaarts grip, maar er zijn ook stangen waarbij je de handen 90 graden kunt draaien (zoals de foto hieronder).

Pull ups buiten

De reden hiervoor is dat je op deze manier wat variaties in je training aan kunt brengen. Je kunt dan verschillende manieren van pull ups uit voeren waardoor net weer andere spieren worden aangesproken. Denk bijvoorbeeld aan chin ups, waarmee je naast je rug ook je biceps meer aanspreekt.

Hoe meer variatie in grip, hoe meer je kan variëren in oefeningen.

1.6) Het materiaal van de pull up bar

Ook dit is iets waar je zeker op moet letten. Wanneer je een pull up bar voor buiten wilt kopen zal deze tegen een stootje moeten kunnen. Je wilt namelijk niet dat in relatief korte tijd je optrekstang volledig vol met roest zit.

De pull up bars die verzinkt zijn, zijn beschermt tegen roest. Daarnaast kan er gebruik zijn gemaakt van poedercoating. Ook hiermee zal er geen roestvorming ontstaan en dit zorgt ook voor een goede grip. Let hier dus goed op! Wanneer je een echte optrekstang voor buiten zult kopen kun je er vanuit gaan dat het materiaal in orde is.

1.7) Afstand tot de muur

De laatste tip waar je op moet letten is of de pull up bar er eventueel niet voor zorgt dat je bij het uitvoeren van de oefening te dicht bij de muur komt.

Bij het uitvoeren van de oefening zal je een klein beetje achterover leunen, waardoor je benen naar voren kantelen. Als de pull up bar die je koopt ervoor zorgt dat je te dicht bij de muur komt zal dit de uitvoering van je oefening niet ten goede komen.

2) De beste pull up bars voor buiten

Nu je weet op welke verschillende aspecten je moet letten voordat je je aankoop doet is het tijd om aanbevelingen te doen over verschillende pull up bars. Hieronder hebben we een selectie gemaakt van 4 verschillende pull up bars voor buiten. Naar onze mening zijn dit de betere varianten uit het betreffende segment.

2.1) VirtuFit optrekstang

De eerste pull up bar die we gaan behandelen is die van VirtuFit. Deze optrekstang bevestig je niet aan een muur, maar klem je tussen de deur. Hierdoor is het dus geen traditionele pull up bar voor buiten, maar je kunt deze wel bevestigen aan de buitenkant van een deur om toch in de buitenlucht te trainen.

De optrekstang heeft diverse handvaten waardoor je veel kan variëren in je grip. Nadat je klaar bent met trainen kun je stang weer demonteren en gemakkelijk opbergen.

Doordat je de stang tussen de deur klemt raden we deze niet aan voor mensen die zwaarder wegen dan 100 kilo. In dat geval kun je beter kiezen voor onderstaande optie die je bevestigt aan de muur.

2.2) De Southwall Pull Up Bar

De Southwall Pull Up Bar Pro is een betaalbare, maar multifunctionele optrekstang. Je monteert deze gemakkelijk aan een muur waardoor je zeer stabiel je pull ups kunt doen. Deze pull bar wordt ook verkocht aan sportscholen, een goed teken denken wij zo.

De Pull Up bar is van uitstekend materiaal en ook hiermee kun je verschillende grepen gebruiken om oefeningen uit te voeren: een wijde grip, een smalle grip en een verticale grip.

De optrekstang heeft een maximale belastbaarheid van 150 kilogram waardoor je zonder na te denken je oefeningen kunt doen. Zorg alleen dat je hem aan een stevige muur monteert.

2.3) Pull-up en Dip Rack

Dit multifunctionele rek van Gymstick (kwaliteitsmerk uit Finland) is een van onze favorieten. De kwaliteit, montage en mogelijkheden zijn perfect wanneer je serieus aan de slag wilt met je pull-ups, maar ook dips en andere oefeningen.

Met de bijgeleverde wandhaken bevestig je deze aan de stevige muur. Hierna kun je zelf bepalen hoe je het rek ophangt. Ga je voor dips, of toch voor pull-ups? Waar je ook voor kiest, zodra je toe bent aan wat anders draai je het rek gemakkelijk om. Je hoeft dus niks opnieuw te monteren.

Dit rek is dus perfecte als pull-up bar voor buiten, na je training neem je het rek mee naar binnen en laat je de montage stukken hangen.

Een leuke extra: de stang heeft een ijzeren lus waaraan je ook een bokszak aan kunt ophangen!

2.4) Pull-up en Dip Rack

Ben je van plan om je eigen thuis gym te bouwen? Dan mag een pull-up- en dip station niet ontbreken. We kunnen dit eigenlijk wel een fitnessapparaat noemen in plaats van een optrekstang. Het apparaat is gemakkelijk te verplaatsen en kun je dus op een zonnige dag buiten zetten.

Hoewel pull-ups perfecte zijn op dit rek, kun je ook veel andere oefeningen uitvoeren met dit uitgebreide station.

3) Een Pull Up Bar buiten bij jouw in de buurt

Wanneer je minder budget hebt of liever tussen de mensen traint zou je ook eens in je buurt kunnen rondkijken. Grote kans dat er een geschikte klimrek of zelfs Calisthenics park is bij jou in de buurt. Hier kun je buiten je pull ups doen en heb je ook de kans om andere sporters te ontmoeten.

Via Calisthenics-parks.com kun je gemakkelijk inzicht krijgen wat het dichts bijzijnde work out park is waar jij je pull ups kunt doen. De keuze is groter dan je denkt!

Terug naar homepage

Terug naar blogoverzicht