Je bekijkt nu Moeite met afvallen? Dit gaat je helpen om daar een streep door te zetten!

Moeite met afvallen? Dit gaat je helpen om daar een streep door te zetten!

Moeite met afvallen: het is een onderwerp waar velen zich in kunnen vinden.

De een volgt dat populaire dieet, de een doet dit om gewicht te verliezen en de ander probeert het toch weer op een wat volgens hem of haar goed werkt. Uiteindelijk worden er daadwerkelijk kilo’s verloren, maar na verloop van tijd zitten deze er weer terug aan.

Het grootste probleem waar velen tegenaan lopen is dat ze simpelweg niet voldoende kennis over voeding hebben om daadwerkelijk te begrijpen waarom ze geen gewicht/vet verliezen.

In feite is het niet heel ingewikkeld, maar je moet wel weten wat je precies moet doen. In deze blog ga ik je stapsgewijs uitleggen wat het belangrijkste is om zonder moeite af te vallen.

Je hebt moeite met afvallen, maar begrijp je waarom je niet afvalt?

Voordat we dieper ingaan op hoe jij stapsgewijs zonder moeite kunt afvallen, wil ik je eerst kort uitleggen waarom jij (zeer waarschijnlijk) niet afvalt terwijl je toch zo hard je best doet.

Het antwoord is dat jij, waarschijnlijk zonder dat je het door hebt, te veel energie binnenkrijgt en te weinig energie verbruikt.

Iedereen weet dat wanneer je te veel eet, je aankomt. Het teveel eten wordt ook wel een calorieoverschot genoemd. Jouw lichaam verbrandt dagelijks een X aantal calorieën, maar je stopt ook calorieën naar binnen door te eten en te drinken.

Wanneer jij te veel calorieën eet en ook dagelijks niet veel verbrandt, kom je aan. Zo simpel is het.

Op dit moment weet jij waarschijnlijk niet precies hoeveel calorieën jij op een dag eet en verbrandt. Het kan dus zo zijn dat jij dagelijks heel erg je best doet om gezond te eten, maar wanneer jij met dit gezonde eten in een calorieoverschot terecht komt zal dit ervoor zorgen dat je alsnog aankomt.

De basis van afvallen: een calorietekort

De basis van afvallen is dus dat je in plaats van een calorieoverschot, een calorietekort moet creëren. Dit betekent dus dat jij op dagelijkse basis ervoor moet zorgen dat jij minder energie binnenkrijgt én meer calorieën verbrandt.

Daarmee bedoelen we dus dat jij ervoor moet zorgen dat jij minder calorieën moet consumeren en meer energie moet verbruiken.

Het is dus belangrijk om te beseffen hoeveel calorieën jij daadwerkelijk naar binnen werkt!

Lees ook: ‘Droog trainen recepten: de maaltijden die ik eet om vet te verliezen!’

Wat moet ik nou doen om zonder moeite af te vallen?

Op deze vraag krijg je in deze paragraaf antwoord. Ik geef je verschillende tips die je stapsgewijs kunt uitvoeren zodat jij eindelijk zowel over de korte als over de lange termijn (het belangrijkste) zonder moeite kunt gaan afvallen.

Stop met jezelf opleggen van restricties

Dit is één van de grootste redenen waarom afvallen voor veel mensen vaak niet lukt. Ze leggen zichzelf restricties op.

Bij restricties moet je denken aan het niet of veel minder eten van koolhydraten, geen wijntje of biertje meer drinken, geen pizza of andere vettige dingen eten etc.

Er wordt gedacht dat de bovenstaande dingen niet kunnen tijdens het afvallen, maar het kan wel! Zolang jij maar zorgt dat je het grootste gedeelte van de tijd de juiste dingen doet, kun je best af en toe een biertje of wijntje drinken met een pizza erbij.

Op de lange termijn gaat het jezelf opleggen van restricties NIET werken. Je moet uiteindelijk gewoon kunnen eten en drinken wat je lekker vindt, zodat je een gezonde relatie met voeding opbouwt. Deze dingen horen bij het leven en ga jezelf deze dingen dus ook zeker niet verbieden.

Geen restricties

Zorg voor balans

Ook balans is erg belangrijk en dit punt heeft te maken met het vorige punt. Wanneer jij 80% van de tijd gezond en voedzaam eet, kun jij die andere 20% gebruiken om te genieten.

Dit zorgt er dus voor als jij heel de week goed op je voeding hebt gelet, je op zaterdagavond best 1, 2 of zelfs 3 alcoholische drankjes kan drinken. Laat het alleen niet helemaal uit de hand lopen (ook dit kan overigens best een keer).

Zoek voor jezelf uit hoe jij een goede balans kan vinden door bewust bezig te zijn met voeding en het genieten van alles wat je lekker vindt. Dit gaat er op de lange termijn voor zorgen dat jij gewoon gewicht verliest.

Lees hier ook mijn ‘afvallen voor en na’ blog.

Honger jezelf niet uit

Heel veel mensen doen dit. Ze gaan zo enorm weinig eten dat het niet meer gezond is. Ook jij hebt vast mensen in je omgeving die tegen je zeggen: ‘ik eet tegenwoordig nog maar 800 calorieën per dag’.

Natuurlijk, ze vallen af. Maar niet op de juiste manier. Geloof mij maar dat deze mensen binnen de kortste keren terug bij af zijn.

Een calorietekort hoeft niet te betekenen dat jij enorm weinig moet gaan eten. Dit gaat je uiteindelijk alleen maar problemen opleveren en tegenwerken.

Alleen al een klein calorietekort gaat ervoor zorgen dat jij gewoon afvalt. Jouw doel moet niet zijn om 3 kilo per week te verliezen, dit is niet duurzaam en gezond. Het gaat niet om het tempo waarop jij gewicht verliest.

Een halve kilo per week is al voldoende om resultaat te bereiken. Zorg ervoor dat jij het op de lange termijn vol gaat houden en zolang mogelijk, zoveel mogelijk blijft eten zodat je toch afvalt!

Begin met kleine stappen

Dit heeft mij op het begin heel erg geholpen. Ik had erg weinig verstand van voeding en alles wat daarbij komt kijken, maar met de tijd leerde ik mezelf verschillende gewoontes aan die er simpelweg voor zorgden dat ik dagelijks minder calorieën tot me nam.

Lees ook: ‘5 kilo afvallen in een maand: Op deze manier kan jij dit doen!’

Ik weet nog heel goed waar ik mee begon. Dit was het niet drinken van calorieën. Ik zorgde ervoor dat ik alleen nog maar water, koffie, thee en andere dranken zonder calorieën tot me nam. En ja, de zero varianten van frisdranken hoorden hier ook bij. Deze sleepten mij er zelfs doorheen.

Vervolgens ga je weer een stapje verder. Smeer jij boter op je brood? Dan is dit misschien de volgende stap voor jou waardoor je minder calorieën binnenkrijgt.

Verzin op deze manier elke keer weer iets nieuws waardoor jij jezelf verbetert en waarvan je denkt: dit kan mij wel is wat calorieën besparen.

Verdiep je in de voedingswaarden van producten

Weet jij eigenlijk hoeveel calorieën er ongeveer zitten in de dagelijkse voedingsmiddelen die je eet? De kans is groot van niet, en dit is geen ramp.

Mijn advies is om te gaan leren en begrijpen hoeveel calorieën en voedingswaarden er in bepaalde producten zitten. Doe dit voor een aantal weken en je zal waarschijnlijk bewustere keuzes gaan maken.

Door jezelf te ontwikkelen op dit gebied ga jij steeds beter de basis begrijpen die jou gaat helpen om zonder moeite te gaan afvallen.

Dagelijkse beweging

Hoeveel beweeg jij dagelijks? Kijk hier eens kritisch naar.

Met bewegen bedoel ik niet sporten. Ik bedoel hiermee echt de normale dagelijkse bezigheden. Heb jij een fysiek relatief zware baan waar je veel op je benen staat, dan is de kans groot dat jij al aardig wat calorieën verbrandt. Doe je daarnaast ook nog veel in het huishouden (koken, poetsen, wassen, stofzuigen etc.) dan zit jij met je beweging waarschijnlijk wel goed.

Dagelijkse beweging

Maar heb jij een kantoorbaan, waar je dus in principe van 9 tot 5 op een stoel zit, is het een ander verhaal. Probeer eens op dagelijkse basis 10.000 stappen te zetten. Het is geen magisch iets, maar het kan wel helpen om wat extra calorieën te verbranden.

Probeer daarnaast eens wat minder de auto te pakken. Pak de fiets of wandel eens een stuk. Het lijkt iets heel kleins, maar het gaat je op de lange termijn echt helpen.

(Kracht)sport

Niet iedereen houdt van sporten, maar het kan je wel helpen om wat extra calorieën te verbruiken. Je zou er eens aan kunnen gaan denken om iets van sport te gaan doen, wat dan ook. Doe wel wat je leuk vindt, anders gaat het tegen je werken.

Persoonlijk doe ik aan krachtsport een aantal keer in de week. Met krachtsport bouw je namelijk spiermassa op en het is algemeen bekend dat spieren meer calorieën verbranden. Bij krachtsport hoef je niet meteen te denken aan de sportschool, ook thuis kun je jezelf opdrukken of iets dergelijks. Ik heb hier al verschillende artikelen over thuis trainen geschreven.

Begin dus ook met eventuele krachtsport op kleine schaal wanneer je hier tegenop ziet. Dit kan dus gewoon thuis. Wellicht zie je na verloop van tijd de verschillen en raak je toch gemotiveerd om naar de sportschool te gaan.

Ontwikkel discipline

Dit klinkt als een inkoppertje, maar zonder discipline gaat het je uiteindelijk waarschijnlijk niet lukken om af te vallen. Het komt niet vanzelf en je zal er toch ook echt voor moeten werken.

Jij leest dit artikel waarschijnlijk omdat je iets aan je gewicht wilt doen, dus doe het dan ook. Leer jezelf bepaalde gewoontes aan die ervoor zorgen dat jij gedisciplineerd wordt. Dit hoeft bijvoorbeeld niet alleen op het gebied van sport te zijn, dit kan met van alles te maken hebben.

De juiste mindset is enorm belangrijk. Wil jij jezelf ontwikkelen op het gebied van mindset? Dan is wellicht dit online E-book iets voor jou. Wanneer jij dit boek leest en de adviezen opvolgt, weet ik zeker dat jij een ijzersterke mindset ontwikkelt.

Staar je vooral niet dood op de weegschaal

Ook dit is een punt waardoor veel mensen die moeite hebben met afvallen gedemotiveerd raken. Ik kan je 1 advies geven: staar je hier niet dood op.

Er zijn zoveel verschillende factoren die invloed hebben op je dagelijkse gewicht, dat het kan zijn dat dit geen reëel beeld geeft van de vooruitgang die je hebt geboekt.

Wanneer jij iedere maandagochtend met jezelf hebt afgesproken om jezelf te wegen, kan het bijvoorbeeld zijn dat de invloeden van het weekend nog effect hebben op je gewicht.

Stel jij hebt met jezelf afgesproken om zondagavond eens een pizza te eten, aangezien je al een aantal weken goed bezig bent. Deze pizza zit vol met koolhydraten en zout, wat vocht vasthoudt.

Het zou zomaar kunnen zijn dat dit ervoor zorgt dat jij op maandagochtend 1 á 2 kilo meer weegt dan bijvoorbeeld zondagochtend. Dit is dus geen vet, maar vocht! Dinsdagochtend of woensdagochtend is dit weer helemaal bijgetrokken en waarschijnlijk weeg je zelfs minder.

Dit betekent dat jij op maandagochtend meteen gedemotiveerd bent door naar dat getalletje op de weegschaal te kijken. Staar je hier dus gewoon niet blind op.

Mijn advies over het bovenstaande

Weeg jezelf iedere dag en bereken je gemiddelde gewicht over de hele week. Ga jezelf niet op één moment in de week wegen, want dit kan er dus voor zorgen dat het je resultaat verbergt.

Wat bedoel ik precies met het ‘gemiddelde gewicht’?

Ik snap dat het bovenstaande wat lastig klinkt dus ik zal het je hier kort uitleggen.

Mijn advies is dus om jezelf elke dag te wegen. Op hetzelfde tijdstip, onder dezelfde omstandigheden. Ga nadat je wakker wordt eerst naar de toilet en ga daarna op de weegschaal staan. Het verloop van je gewicht zou er zo uit kunnen zien:

Maandag 67,0 kilo, dinsdag 66,6 kilo, woensdag 67,1 kilo, donderdag 66,5 kilo, vrijdag 66,2 kilo, zaterdag 66,0 kilo en zondag 66,3 kilo.

Je ziet nu dus dat er fluctuaties in je gewicht plaatsvinden, wat de realiteit is. Op woensdag en zondag zal je denken: ik ben aangekomen, hoe kan dit?

Maar wanneer jij het gemiddelde berekent van deze week kom je uit op 66,5 kilo. Wat betekent dat jij in deze week een halve kilo bent afgevallen. Dit is de realiteit en dit is hoe het zal gaan, ook bij jou. Het gemiddelde zegt je veel meer dan die ene dag dat jij je weegt.

Ben jij klaar om zonder moeite af te vallen?

Ik hoop dat ik je met de bovenstaande informatie goed op weg heb kunnen helpen om ervoor te zorgen dat jij met minder moeite af kunt vallen. Ik snap wel heel goed dat het lastig kan zijn om bovenstaande dingen jezelf aan te leren.

Waar ik het nog niet over heb gehad is het Droog Trainen Protocol (DTP) voor mannen en vrouwen, die je via onderstaande knoppen kunt bekijken. Persoonlijk heb ik gebruik gemaakt van dit protocol en het heeft mij enorm veel inzichten gegeven over voeding.

Het is een uitgebreid protocol die jou helpt om meer inzicht te krijgen in voeding én ook in training, mocht je dit willen. Dit geldt zowel voor trainen in de sportschool als thuis trainen.

Wellicht is het onderstaande protocol iets voor jou en wanneer niet dan hoop ik dat ik je met bovenstaande tips heb kunnen helpen.

Succes!