Het ketogeen dieet combineren met intermittent fasting is zeker een optie, maar hoe en waarom zou je dit doen? Dit vragen mensen zich steeds vaker af.
Ook bij het ketogeen dieet zal je in een calorietekort moeten zitten en intermittent fasting zou je hierbij zeker kunnen helpen.
Waar we het in deze blog al kort over het ketogeen dieet hebben gehad, gaan we er nu dieper op in. De voordelen van het ketogeen dieet worden behandeld, net zoals die van intermittent fasting.
Daarnaast kom je erachter hoe en waarom je deze twee zou kunnen combineren. Mis het niet!
In het kort: Wat is ook alweer precies het ketogeen dieet?
Het ketogeen dieet is niks nieuws. Het bestaat al vele jaren, maar is de afgelopen jaren steeds wat vernieuwd.
Zoals bij elk dieet zorgt ook dit dieet er voor dat je in een calorietekort komt. Door in een calorietekort te komen, val je af en verlies je dus vet.
Het is eigenlijk een soort vorm van een koolhydraatarm dieet. Je consumeert vooral vetten en ook eiwitten. Daarentegen eet je bijna geen koolhydraten, waar je normaal gesproken je energie vandaan moet halen.
Vet wordt met dit dieet dus je vorm van brandstof. Je lichaam gaat het vet afbreken tot de welbekende ketonen, wat ketose wordt genoemd. De ketonen worden gebruikt als voornaamste energiebron.
Ketose
Zoals net beschreven ga je dus bijna geen koolhydraten eten, vooral vetten en ook eiwitten. Wanneer jij dagelijks minder dan 50 gram koolhydraten eet, zal je lichaam in ketose komen.
Waar je lichaam normaal gesproken koolhydraten als voornaamste energiebron gebruikt, zijn deze dus nu amper te vinden. Het moet dus op zoek naar andere opties en komt uit bij je vetten. Dit is de vorm van vetverbranding die ketose wordt genoemd.
Voordelen ketogeen dieet
Het ketogeen dieet zou verschillende voordelen met zich mee kunnen brengen.
Ten eerste zou het er voor zorgen dat je honger gevoel sneller verdwijnt. Dit is natuurlijk fijn aangezien je hierdoor minder zal eten en dus vet verliezen.
Verder zou het zorgen voor meer energie en verdwijnt je opgeblazen gevoel. Ook zou het zo zijn dat gifstoffen worden afgedreven en het kan zorgen voor een betere spijsvertering.
Wat is intermittent fasting?
Waar bij de meeste dieetvormen je er op let wat je eet, is dit met intermittent fasting niet het geval. Met intermittent fasting houd je er juist rekening mee wanneer je eet. Je eet in een bepaalde periode al je maaltijden. Je wisselt dus een periode van geen calorie-inname af met een periode waarin je wel calorieen consumeert.
Lees ook: ‘Een intermittent fasting eetschema: Hoe ziet dat eruit?’
De periode dat je vast, mag je wel calorieloze dranken tot je nemen. Denk bijvoorbeeld aan water, zwarte koffie en thee.
De meest gebruikte vorm van intermittent fasting is de 16/8-methode. 16 uur per dag zorg je er voor dat je geen calorieën tot je neemt. De overige 8 uur mag je wel calorieën tot je nemen.
Naast de 16/8-methode heb je ook nog Alternate-day Fasting en Whole-day Fasting. Met Alternate-day Fasting vast je bijvoorbeeld 24 uur en vervolgens consumeer je voor 24 uur.
Met Whole-day Fasting vast je bijvoorbeeld 2 dagen in de week. De overige 5 dagen hanteer je een normaal voedingspatroon.
De voordelen van intermittent fasting
Uit onderzoeken blijkt dat intermittent fasting verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee kan brengen. In deze blog zal ik hier niet dieper op in gaan.
Wat ik uit eigen ervaring merk is dat het erg helpt bij het minder consumeren van calorieën, zonder dat je echt een honger gevoel hebt. Je kan je ontbijt makkelijk een aantal uur opschuiven en de ochtend en zelfs een gedeelte van de middag doorbrengen door water en koffie (of thee) te drinken.
Je lichaam geeft in de ochtend een honger signaal af, maar dit is in werkelijkheid een tekort aan vocht. Wanneer jij na het opstaan flink wat water drinkt en later ook wat koffie, wordt jouw hongergevoel gestild.
Verder merk ik dat het toepassen van intermittent fasting zorgt voor een goede focus in de ochtend. Ik ben veel productiever!
Hoe en waarom zou je het ketogeen dieet nou kunnen combineren met intermittent fasting?
Het ketogeen dieet zal er dus voor zorgen dat jij bijna geen koolhydraten meer gaat eten. Koolhydraten (suikers) hebben een verslavende werking en zorgen er vaak voor dat je terugvalt in oude gewoontes.
Door dit dieet toe te passen, kan je minder afhankelijk worden van deze koolhydraten en zal de kans op terugval wellicht kleiner voor je zijn.
Verder is het natuurlijk onmogelijk om af te vallen wanneer je niet in een calorietekort zit. Geen calorietekort is geen vetverlies. Je moet er ook met het ketogeen dieet voor zorgen dat je in een calorietekort komt.
Hier kan intermittent fasting een goed hulpmiddel bij zijn. Je hebt namelijk maar 8 uur ‘de tijd’ om je calorieën tot je te nemen. Doordat dit tijdsbestek vrij kort is, zal je sneller een verzadigd gevoel hebben.
Verder zorg je door in de periode dat je vast water, koffie en/of thee te drinken dat je je hongergevoel goed onder controle hebt.
Ook ben je veel minder met voeding bezig. Het grootste gedeelte van de dag focus je je op andere dingen (minimaal 16 uur) en pas tijdens de overige uren denk je aan voeding.
Misschien is De Keto Revolutie iets voor jou?
Je hebt De Keto Revolutie al een paar keer voorbij zien komen in deze blog.
Wanneer je wilt beginnen met het ketogeen dieet in combinatie met intermittent fasting, is dit misschien wel iets voor jou. De Keto Revolutie helpt je op weg om de combinatie van deze twee toe te passen.
Ook bevat het een boek waarin verschillende keto recepten in verwerkt zijn.
Dus ben je van plan om te starten, maar weet je niet precies hoe? Dan zou je zeker eens op de website van De Keto Revolutie kunnen kijken.