Supplementen zijn toevoegingen die je kunt doen op je normale voeding.

Met normale voeding wordt eigenlijk de voeding bedoeld waar je een voldoende hoeveelheid macronutriënten (eiwitten, vetten, koolhydraten) en micronutriënten (vitamines, mineralen) uit kunt halen. Dit zijn de voedingsstoffen die je nodig hebt om als mensen in leven te blijven.

Een supplement is hier een toevoeging op en is eigenlijk iets wat je lichaam niet per se nodig heeft om in leven te blijven. Proteïnepoeder is dus eigenlijk iets wat je niet als supplement hoeft te zien, maar het is wel heel gemakkelijk om tot je te nemen als je nog niet aan je eiwittendoel bent gekomen. Een voorbeeld van een supplement wat je wel als écht supplement kunt zien is creatine.

Creatine zit namelijk in bijvoorbeeld vlees en vis, maar om alle voordelen van creatine te benutten zal je heel veel vlees en vis moeten eten. Écht heel veel. Daarom is creatine iets wat je als supplement kunt nemen boven op je normale voeding, zodat je het voldoende binnenkrijgt om de voordelen te kunnen benutten.

Tot slot zijn er ook sporters die bijvoorbeeld volledig veganistisch eten. Doordat zij aspecten uit normale voeding missen, kunnen zij supplementen als aanvulling op hun voeding gebruiken om dit toch voldoende binnen te krijgen. Denk bij veganisten bijvoorbeeld aan vitamine B12.