De energiebalans is de energie die je consumeert (kcal) door middel van eten en drinken vergeleken met de energie die je verbruikt door je stofwisseling (ook wel metabolisme genoemd) en je dagelijkse activiteit.

Jouw uiteindelijke lichaamsgewicht komt tot stand door de energiebalans: de totale calorie├źn die je tot je neemt en het verbruik van deze calorie├źn.

Wanneer jij voor de langere termijn in een calorieoverschot zit zal je aankomen. Wanneer je voor de langere termijn in een calorietekort zit zal je afvallen.

Energie is niet iets wat je uit het niets op kunt wekken. Zorg jij er structureel voor dat jij meer energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt, wordt dit opgeslagen als vet. Je vetcellen zijn als het ware een opslagplaats voor een teveel aan energie.

Zorg jij ervoor dat je minder energie binnenkrijgt dan dat je lichaam nodig heeft? Dan gaat je lichaam deze energie ergens anders vandaan proberen te halen. In het meest ideale geval wil je dat het dit uit vetcellen haalt, maar als jij niet op de juiste manier eet, traint en rust zal het dit uit je spieren halen.