Bij veel krachtsporters is de term dirty bulk wel bekend. Tijdens een dirty bulk wil je spiermassa opbouwen, maar let je totaal niet op wat je eet. Je werkt alles naar binnen wat je tegenkomt en het liefst zoveel mogelijk! Hoe meer hoe beter en gezond of ongezond, het maakt helemaal niets uit.

Doordat je niet let op wat je eet, is de kans zeer aannemelijk dat je een erg groot calorieoverschot creƫert. Veel sporters die nog weinig verstand van voeding hebben denken dat dit nodig is om veel spiermassa op te bouwen, maar niets is minder waar.

Een klein calorieoverschot zorgt al voor spiergroei! Wanneer je een groot calorieoverschot hanteert, zoals bij een dirty bulk, kom je ook erg veel in vet aan.

Het tegenovergestelde van een dirty bulk is een clean/lean bulk, waar ik hier een uitgebreide blog over schreef. Hierbij let je dus wel goed op je voeding en probeer je de meerderheid van je voeding uit gezonde en voedzame voedingsmiddelen te halen. Daarnaast hanteer je een klein calorieoverschot, zodat je zo min mogelijk vetmassa aankomt.