Een calorieoverschot is nodig om aan te komen. Je zorgt ervoor dat je lichaam meer calorieën binnenkrijgt als dat het verbrandt. Het is het tegenovergestelde van een calorietekort.

Een calorieoverschot is essentieel wanneer je in gewicht aan wilt komen en ook om spiermassa op te bouwen. Zonder calorieoverschot is dit onmogelijk.

Met een calorieoverschot zorg je er dus voor dat je lichaam meer calorieën binnen krijgt als dat het verbrandt, zodat dit overschot gebruikt kan worden om spieren te kweken en/of vetmassa aan te komen.

Om in een calorieoverschot te komen, zal je eerst moeten weten hoeveel calorieën je op een dag precies verbrandt. Vervolgens moet je hier een aantal calorieën boven gaan eten om het overschot te creëren.

Voor ieder lichaam kan een calorieoverschot een andere hoeveelheid aan calorieën betekenen. Zo kan het zijn dat jij 2700 calorieën moet eten om in een calorieoverschot te komen, terwijl jouw beste vriend minimaal 3100 calorieën moet eten om aan te komen.

Er zijn verschillende aspecten die op het bovenstaande invloed hebben. Denk aan gewicht, lengte, leeftijd, stofwisseling en hoeveel je beweegt. Met beweging bedoelen we niet alleen het sporten, maar ook je standaard dagelijkse beweging. Heb jij bijvoorbeeld een fysiek zware baan zal je meer calorieën verbranden dan wanneer je een kantoorbaan hebt.