Je bekijkt nu Flexibel Diëten: wat is het precies en hoe pas je het toe?

Flexibel Diëten: wat is het precies en hoe pas je het toe?

Flexibel diëten, vaak ook ‘If It Fits Your Macros’ (IIFYM) genoemd, is een populaire manier van diëten. Daarnaast is het een andere vorm van diëten dan de meeste mensen gewend zijn.

Waar bij de meeste vormen van dieet vaak restricties op worden gelegd (waar niet per se iets mis mee is), is dit bij flexibel diëten niet het geval. Dit betekent dat jij in principe alles kunt eten wat je wilt, als jij bepaalde doelen maar behaald. Dit is ook de reden waarom veel mensen dit dieet succesvol toepassen.

In dit artikel zal ik dieper in gaan op flexibel diëten. Je komt er achter wat het precies is, waarom het voor veel mensen zo goed werkt en hoe je het toe zou kunnen passen. Lees snel verder!

Wat is flexibel diëten?

Bij flexibel diëten worden je zoals net al verteld geen restricties opgelegd. Je kunt in principe eten wat je wilt en je kunt er nog vet mee verliezen ook! Dit klinkt vaak onlogisch en niet realistisch voor veel mensen, maar toch is het écht zo.

Bij alle diëten en dus ook bij flexibel diëten zorg je er namelijk voor dat je een calorietekort hanteert. Door een calorietekort te hanteren verlies je vet. Geen calorietekort, is geen vetverlies. Zo simpel is het.

Het belangrijkste bij deze vorm van diëten is dat je elke dag je macronutriëntendoel en calorieëndoel behaald. Dit betekent dat je elke dag een bepaalde hoeveelheid eiwitten, vetten en koolhydraten binnen moet krijgen. Dit doel behoort geheel bij jouw lichaam.

Ieder lichaam is namelijk anders en heeft dus een verschillend aantal calorieën, eiwitten, vetten en koolhydraten nodig om het beste resultaat te behalen om vet te verliezen.

Het maakt in principe bij flexibel diëten dus niet uit wat je precies eet om deze doelen te behalen!

Om het bovenstaande even wat duidelijker te maken zal ik een voorbeeld benoemen. Het maakt bij flexibel diëten dus in principe niet uit of je je koolhydraten uit volkoren pasta of uit snoep haalt. Zo maakt het dus ook niet uit of je je vetten uit zalm of uit witte chocolade haalt.

Dit wil niet zeggen dat je dit ook daadwerkelijk moet doen. Bij flexibel diëten wordt vaak het 80/20 principe gehanteerd. 80% van je voeding haal je uit gezonde en voedzame voedingsmiddelen. De overige 20% mag jij helemaal zelf invullen en dus wat ongezondere keuzes maken die jij lekker vindt.

Zolang jij je macronutriëntendoel elke dag haalt, kan jij vet verliezen. Deze methode is overigens ook toe te passen voor het opbouwen van spiermassa.

Is het bovenstaande realistisch?

Ja, naar mijn mening zeker wel. Ik snap dat het wat raar in de oren klinkt, maar het is écht realistisch.

Ik pas het namelijk zelf ook toe en heb het mijzelf aangeleerd door een programma te volgen, waar ik aan het einde van de blog op terug kom.

Zoals al in eerdere blogs vermeld, verbrand je lichaam dagelijks calorieën. Verbrand jij meer calorieën dan je consumeert, val jij af. Of andersom: zorg er gewoonweg voor dat jij minder calorieën naar binnen werkt dan dat je lichaam er verbruikt.

Vet verliezen is iets anders dan puur en alleen gewicht verliezen. Daarom zijn de macronutriënten ook zo belangrijk.

Ben jij van mening dat je nu al heel weinig eet en verlies je alsnog geen vet? In deze blog heb ik het over reverse dieting, waarmee je juist meer moet eten (als hoeveel je nu eet) om af te vallen.

Bij het verliezen van vet wil jij ook graag zoveel mogelijk spiermassa behouden. Dit doe je niet alleen door simpelweg minder calorieën te eten dan je verbrandt, hier spelen ook andere aspecten een rol.

Één van die aspecten is dat je voldoende eiwitten tot je moet nemen om je spiermassa te behouden. Eiwitten zijn de bouwstenen van je spieren. Zonder dagelijks genoeg eiwitten te eten zal spieren behouden en opbouwen een moeilijk verhaal worden.

Naast de eiwitten heb je genoeg gezonden vetten nodig en moet je voldoende koolhydraten consumeren zodat jij genoeg energie hebt.

Alleen minder calorieën eten dan je verbrandt is dus niet genoeg. Het behalen van je macronutriëntendoel is belangrijk om vet te verliezen en zoveel mogelijk spiermassa te behouden en niet alleen gewicht te verliezen.

Hoe pas je flexibel diëten nou precies toe?

Wat ten eerste dus belangrijk is, is om te weten hoeveel calorieën je moet eten om vet te verliezen en deze calorieën vervolgens verdelen over je macronutriënten, die dus leidend zijn. In dit artikel ga ik dieper in op de macronutriënten.

Het maakt dus in principe niet uit wat je precies consumeert om je macronutriëntendoel te behalen als het gaat om het verliezen van vet en het behouden van spiermassa.

Belangrijk om te beseffen is dat het natuurlijk niet gezond is om nu alleen maar pizza’s en kapsalons te gaan eten. Naast macronutriënten zijn er ook micronutriënten die belangrijk zijn voor je gezondheid.

Daarnaast bevatten pizza’s en kapsalons niet veel voedzame voedingstoffen, waardoor je niet snel een verzadigd gevoel krijgt.

80/20-regel

Bij flexibel diëten wordt zoals al eerder vermeld dus vaak de 80/20-regel gebruikt. 80% van je voeding haal je dagelijks uit voedzame gezonde bronnen (voeding met genoeg micronutriënten), 20% kun je kiezen voor wat minder gezonde keuzes die jij gewoonweg erg lekker vindt.

Dit houdt dus in, wanneer jij op zaterdagavond een lekkere pizza wil eten, dat dit gewoon kan. Er zijn geen restricties op voeding. Zolang jij je macronutriëntendoel behaald, behaal jij ook resultaat. Het behalen van je macronutriëntendoel is leidend!

Je zal er dus voor moeten zorgen dat deze pizza in je doelen past van die desbetreffende dag. Past dit? Dan is er niks aan de hand en verlies jij gewoon vet terwijl je een pizza eet!

Pizza

Dit is de reden waarom flexibel diëten zo populair is en voor veel mensen enorm goed werkt. Het verbieden van het eten van bepaalde voedingsmiddelen, wat bij veel vormen van diëten vaak het geval is, gaat op den duur vaak averechts werken bij veel mensen.

Door 20% van je voeding uit voedingsmiddelen te halen die jij lekker vindt én die misschien niet zo gezond zijn, zal jij het over de langere termijn volhouden om in een calorietekort te zitten.

Het over de langere termijn creëren van een calorietekort is de sleutel tot het duurzaam verliezen van vet.

Werken diëten waarbij restricties worden opgelegd voor jou wel goed? Blijf dit dan vooral doen! Je moet doen wat voor jou het beste werkt. Dit zal jou helpen om het op de langere termijn vol te houden.

Vet verliezen of spiermassa opbouwen met behulp van Droog Trainen Academie?

Droog Trainen Academie maakt succesvol gebruik van flexibel diëten. In hun programma’s wordt dit principe gebruik bij zowel het verliezen van vet (Droog Trainen Protocol) als het opbouwen van spiermassa (Spiermassa Protocol).

In verschillende E-books word je alles bijgeleerd over het belangrijkste aspect: voeding. Ook krijg je een heldere uitleg over training en wordt er advies gegeven over het creëren van de juiste mindset.

Over het droog trainen protocol schreef ik hier een review, aangezien ik zelf gebruik maak van de methode die zij adviseren.

Ik raad je zeker aan om eens naar deze succesvolle programma’s te kijken!

Terug naar homepage

Terug naar blogoverzicht