Je bekijkt nu Crosstrainer vs roeitrainer:  voordelen, nadelen en 10 aanbevelingen!

Crosstrainer vs roeitrainer: voordelen, nadelen en 10 aanbevelingen!

De roeitrainer en de crosstrainer zijn twee fitnessapparaten waarmee je effectief aan je cardio en spieropbouw kunt werken. Misschien denk je eraan om zelf een roei- of crosstrainer aan te schaffen voor thuis. Het gemak van een apparaat thuis hebben is heerlijk, je hoeft het huis niet uit, maar beschikt wel over de kwaliteit van de sportschool.

De volgende belangrijke vraag is: gaat je een roeitrainer of een crosstrainer kopen? Ieder apparaat heeft zijn eigen kwaliteiten, voordelen, maar ook nadelen. Hieronder vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een roeitrainer en een crosstrainer, en hebben we een lijstje gemaakt van de beste opties van dit moment.

1) Crosstrainer vs roeitrainer: wat zijn de verschillen?

Om een goede keuze te maken is het belangrijk om de verschillen van beide apparaten goed te begrijpen. De roeitrainer en crosstrainer zijn twee totaal verschillende cardioapparaten, het is dus belangrijk om te weten waar je het apparaat voor wilt gebruiken.

1.1) Manier van bewegen

Het eerste verschil zit hem in de manier van bewegen en de uitvoering op de apparaten. Bij de roeitrainer heb je een zittende houding. Tijdens je gehele workout zit je op een stoeltje en beweeg je op en neer met je benen en armen. Je handen plaats je op twee hendels die je naar achter trekt, of aan de handvaten van een koord.

Je trekt jezelf met het koord en je benen naar achter, en daarna haal je de spanning van het koord. Op die manier ga je weer terug naar voren en kun je de oefeningen opnieuw uitvoeren. Hieronder zie je hoe je een roeitrainer gebruikt.

Beweging bij de roeitrainer

Bij de crosstrainer is de beweging een stuk anders, je hebt namelijk een staande houding. Je houdt de twee handvaten vast en maakt zo een lopende / rennende beweging waarbij je zowel je benen als armen gebruikt.

Hieronder zie je hoe je beweegt op een crosstrainer.

1.2) Kracht

Het hoofddoel van een cardioapparaat is vanzelfsprekend niet het opbouwen van spiermassa of veel kracht zetten. Hoewel we de roei- en crosstrainer allebei in de categorie cardioapparaten kunnen zetten, zit er wel degelijk een verschil in de mate van kracht die je moet zetten.

Als we de twee fitnessapparaten vergelijken met elkaar wordt er bij de roeitrainer het meeste kracht uitgeoefend. De kracht zal voornamelijk komen uit je bovenlichaam, denk hierbij aan je armen en rug. Als je kijkt naar de beweging bij de roeitrainer zie je ook dat de armen ver naar achter worden getrokken, waardoor je extra kracht zet met je rugspieren.

Bij de crosstrainer zet je over het algemeen minder kracht. De focus bij een crosstrainer ligt dan ook echt volledig op cardio. Wil je toch wat extra je spieren trainen met een crosstrainer? Dan kun je explosiever bewegen.

Wanneer we kijken naar het verbranden van calorieën is het verschil minimaal.

1.3) Gebruiksgemak

Ook gekeken naar het gebruiksgemak zitten er kleine verschillen tussen beide cardioapparaten en het is maar net de vraag of dit voor jou een probleem is of niet.

Ten eerste is de crosstrainer meteen te gebruiken. Je gaat er op staan en begint direct aan je workout (na het instellen van jouw trainingsniveau).

Bij de roeitrainer is dit iets anders. Voordat je begint moet je eerst je voeten vast maken met zogeheten straps. Deze zorgen ervoor dat je voeten in positie blijven en niet los schieten tijdens je workout. Dit is het eerste kleine verschil tussen de roeitrainer en de crosstrainer. Het is aan jou of je dit een probleem vind of niet.

De luxere varianten van crosstrainers beschikken vaak ook over meer trainingsmogelijkheden. Vaak zit er bij deze apparaten een scherm waarmee je bijvoorbeeld jouw training gemakkelijk kunt bijstellen tijdens je workout. Vergelijk het met een loopband waar je bijvoorbeeld ook de snelheid in kan stellen, bij de crosstrainer kun je bijvoorbeeld voor meer weerstand kiezen.

Bij de roeitrainer zijn de mogelijkheden iets meer beperkt. Je bent constant met je handen/armen bezig en kunt je training niet zo maar bijstellen tijdens je workout.

2) Crosstrainer vs Roeitrainer: de voordelen en nadelen

Zowel de crosstrainer als de roeitrainer hebben zo hun voordelen en nadelen. Hieronder vind je een kort overzicht per apparaat.

2.1) Voordelen en nadelen van de crosstrainer

Voordelen

  • Full body work-out
  • Mogelijkheid om je training te personaliseren
  • Gebruiksvriendelijk door het digitale scherm
  • Neemt minder ruimte in beslag dan de roeitrainer
  • Mogelijkheid om een serie of filmpje op te zetten

Nadelen

  • Trainen kan erg eentonig zijn
  • Maximaal gebruikersgewicht bij goedkopere apparaten

2.2) Voordelen en nadelen van de roeitrainer

Voordelen

  • Combinatie van cardio en kracht training
  • Intensief fitnessapparaat
  • Apparaat om heel je lichaam mee te trainen
  • Niet blessuregevoelig
  • Een goed apparaat voor home work-outs

Nadelen

  • Niet inklapbare varianten nemen vrij veel ruimte in beslag
  • Minimale variatie in oefeningen

3) Crosstrainer vs Roeitrainer: 8 belangrijke functionaliteiten

In deze paragraaf gaan we dieper in op beide apparaten. Want waar moet je op letten voordat je een van deze twee aanschaft? Daar geven we je in deze paragraaf verschillende tips voor!

1. Afmetingen

Ten eerste is het belangrijk om te letten op de afmetingen van een roeitrainer of crosstrainer. De grootte van het apparaat zorgt er natuurlijk voor of het veel ruimte in beslag neemt.

2. Inklapbaar

De afmetingen van het apparaat maken in principe niet zo veel uit wanneer je het apparaat in kunt klappen en op kunt bergen na je training. Bij verschillende roeitrainers en crosstrainers heb je hier de mogelijkheid voor dus ook dit is een punt wat je in je achterhoofd kunt houden voordat je er eentje aan gaat schaffen.

3. Trainingsniveaus

Hoeveel trainingsniveaus heeft het apparaat dat je op het oog hebt? Ook dit is een aspect waar je op moet letten. Hoe meer trainingsniveaus het apparaat heeft, hoe lastiger je het jezelf kunt maken.

4. Gewicht

Het is erg handig om te letten op het gewicht van het cardioapparaat. Het scheelt namelijk nogal of de roeitrainer 13 kilo of 40 kilo of 80 kilo weegt. Ten eerste zegt dit iets over het materiaal waarvan het is gemaakt, maar natuurlijk is het apparaat ook makkelijker te verplaatsen wanneer het minder weegt. Let hier dus op en maak een weloverwogen keuze!

5. Maximaal belastbaar gewicht

Dit geldt in principe voor elk cardioapparaat dat je aan wilt schaffen, dus ook voor een roeitrainer en een crosstrainer. Elk apparaat heeft een maximaal belastbaar gewicht. Mocht dit onder jouw lichaamsgewicht liggen, is het natuurlijk verstandig om verder te kijken naar een apparaat dat beter bij jou past.

Over het algemeen kunnen de apparaten flink wat gewicht hebben, dus er zit voor iedereen wel wat tussen!

6. Hartslagfuncties

Veel sporters vinden het fijn om tijdens hun workout de hartslag in de gaten te houden en dan is het natuurlijk wel handig als deze mogelijkheid er is op het desbetreffende apparaat.

7. Weerstandsysteem

Roeitrainers en crosstrainers kunnen beschikken over verschillende weerstandsystemen. Zo heb je bijvoorbeeld een magnetisch weerstandsysteem, computergestuurde magneetrem, waterweerstand etc.

Mocht dit punt voor jou dus belangrijk zijn, is het verstandig om hier op te letten.

8. Aandrijving

Dit punt geldt alleen voor crosstrainers. Je hebt hier over het algemeen twee verschillende mogelijkheden in, namelijk aandrijving via het voorwiel of het achterwiel. Mocht dit voor jou van belang zijn, is het verstandig om hier op te letten voordat je een keuze maakt.

Roeitrainer vs crosstrainer

4) De beste roeitrainers en crosstrainers

Nu we je informatie hebben gegeven over waar je je keuze van een roeitrainer vs crosstrainer op moet baseren, is het tijd om wat aanbevelingen te doen. Hieronder vind je 5 roeitrainers en 4 crosstrainers die we aanbevelen!

4.1) Beste roeitrainers

1. Roeitrainer Virtufit Row 1.0

De Virtufit Row 1.0 is een uitstekende roeitrainer en beschikt over een LCD scherm. Dit apparaat heeft 4 verschillende trainingsniveaus. Ook is het een erg compacte variant, waardoor het niet veel ruimte in beslag neemt.

Daarnaast is hij inklapbaar en weegt het maar 13 kilo, waardoor deze makkelijk te verplaatsen en op te bergen is. Tot slot is het maximaal belastbare gewicht 115 kilo.

✔️ LCD-scherm
✔️ 4 trainingsniveau's
✔️ Compact & makkelijk te monteren
✔️ Weegt 13 kg
✔️ Max. gewicht: 115 kg

2. Tunturi Cardio Fit R20 Roeier

De Tunturi Cardio Fit R20 Roeier krijgt erg veel positieve reviews en is dus een goede aanbeveling.

Dit apparaat weegt 15 kilo en beschikt over transportwieltjes, waardoor het gemakkelijk te verplaatsen is.

Ook beschikt het over antislippedalen met verstelbare riemen. Het maximale belastbare gewicht van deze variant is 110 kilogram en het beschikt over 4 verschillende weerstandsniveaus.

3. Roeitrainer Focus Fitness Row 3

Lees hier mijn uitgebreide Focus Fitness Row 3 Review met alle ins en outs over dit apparaat!

Op zoek naar een variant met iets meer mogelijkheden? Dan is wellicht de Roeitrainer Focus Fitness Row 3 iets voor jou.

Dit apparaat heeft 12 verschillende trainingsprogramma’s en een maximaal belastbaar gewicht van 120 kilogram. Het heeft ook 16 verschillende weerstandniveaus.

Daarnaast is het een inklapbare variant, waardoor het gemakkelijk op te bergen is. Tot slot beschikt deze roeitrainer over een trainingscomputer!

4. Roeitrainer VirtuFit Row 450

Lees hier mijn uitgebreide VirtuFit Row 450 Roeitrainer Review met alle ins en outs over dit apparaat!

Ook de Roeitrainer VirtuFit Row 450 beschikt over iets meer mogelijkheden. Zo heeft deze variant de beschikking over 10 verschillende niveaus.

Dit apparaat heeft een maximaal belastbaar gewicht van 130 kilo en het is een inklapbare variant. Deze roeitrainer weegt 28 kilo.

Tot slot beschikt dit model over een ‘silent magnetic’ weerstandsysteem, waardoor je op een flexibele manier de weerstand aan kunt passen zonder dat dit een extreem hard geluid maakt.

De beste roeitrainer voor thuis in het lagere prijs segment! Beoordeeld met een 8,5.

5. VirtuFit Ergometer Roeitrainer Semi-Pro

Lees hier mijn uitgebreide VirtuFit Ergometer Semi-Pro Review met alle ins en outs over dit apparaat!

Op zoek naar een model met enorm veel opties? Dan is misschien de VirtuFit Ergometer Roeitrainer Semi-Pro iets voor jou.

Deze variant is inklapbaar en beschikt over 34 trainingsprogramma’s en 16 weerstand niveaus.

Ook heeft het een hartslagfunctie. Tot slot heeft het een maximaal belastbaar gewicht van 150 kilogram.

Eén van de meest geschikte roeitrainers voor thuis!

4.2) Beste crosstrainers

1. Crosstrainer Focus Fitness Fox 3

De Crosstrainer Focus Fitness Fox 3 is een prima crosstrainer voor thuis. Het apparaat beschikt over 18 programma’s en 16 trainingsniveaus.

Het maximaal belastbare gewicht van deze variant is 120 kilogram en het apparaat zelf weegt 51 kilogram. Tot slot beschikt het over achterwielaandrijving. Lees hier onze uitgebreide Focus Fitness Fox 3 Review.

Fijne, kwalitatieve Crosstrainer voor thuis. Beoordeeld met een 9,0!

2. VirtuFit iConsole CTR 2.1 Ergometer Crosstrainer

Deze variant beschikt over een hartslagfunctie en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 150 kilogram. Het apparaat zelf weegt 49 kilogram.

Dit model beschikt over maar liefst 24 programma’s en 32 niveaus en is dus vrij uitgebreid. Tot slot beschikt ook dit apparaat over achterwielaandrijving.

3. Crosstrainer Focus Fitness Fox 4

De Crosstrainer Focus Fitness Fox 4 de beschikking over 12 programma’s en 16 weerstandniveaus.

Het apparaat weegt 64 kilo en het maximaal belastbare gewicht is 135 kilogram. Ook beschikt het over een hartslagfunctie.

Tot slot heeft het in tegenstelling tot de eerder behandelde crosstrainers voorwielaandrijving.

4. Tunturi Star Fit C100 Crosstrainer

De Tunturi Star Fit C100 crosstrainer beschikt over 24 programma’s en 20 weerstandniveaus.

Daarnaast heeft het verstelbare pedalen en heeft het apparaat ook transportwielen, waardoor het gemakkelijk te verplaatsen is.

Het maximaal belastbare gewicht is 120 kilogram en de aandrijving is elektrisch.

Niet gevonden wat je zocht?

Ik hoop dat ik je met bovenstaande informatie heb kunnen helpen met je keuze tussen een roeitrainer vs crosstrainer.

Mocht je niets gevonden hebben is dat zeker begrijpelijk, want er zijn vele verschillende opties.

Mocht je meer verschillende roeitrainers of crosstrainers met elkaar willen vergelijken, zou je zelf eens verder hier op bol.com kunnen kijken.

Ben jij op zoek naar professioneel materiaal of goed materiaal om thuis te trainen? Dan kan ik je adviseren om eens hier op Betersport.nl te kijken, zij hebben een erg breed assortiment aan verschillend materiaal.

Succes met het maken van je keuze!

Terug naar homepage

Terug naar blogoverzicht

✔️ LCD-scherm
✔️ 4 trainingsniveau's
✔️ Compact & makkelijk te monteren
✔️ Weegt 13 kg
✔️ Max. gewicht: 115 kg

De beste roeitrainer voor thuis in het lagere prijs segment! Beoordeeld met een 8,5.

Eén van de meest geschikte roeitrainers voor thuis!

Fijne, kwalitatieve Crosstrainer voor thuis. Beoordeeld met een 9,0!