Als er iets is waar iedereen zich dit jaar op heeft ontwikkeld is het wel het improviseren en creatief zijn met het thuis trainen. Ook je conditie verbeteren thuis is hierbij veel aan de orde gekomen.
Een goede conditie brengt veel voordelen met zich mee, waarvan ik de belangrijkste dan ook in deze blog zal behandelen. Sporten zorgt ervoor dat je je fitter en energieker voelt. Het zorgt voor fysieke en mentale voordelen.
Ook komen er in deze blog verschillende mogelijkheden aan bod die er voor kunnen zorgen dat jij thuis gemakkelijk jouw conditie kunt verbeteren. Investeer in jezelf en in je lichaam!
Wat is conditie überhaupt?
Conditie is iets waarbij veel mensen denken aan het zo lang mogelijk kunnen hardlopen, op de crosstrainer staan of zo iets dergelijks. Maar dit is niet helemaal waar.
Conditie bestaat uit maar liefst 5 verschillende aspecten, namelijk: uithoudingsvermogen, snelheid, coördinatie, flexibiliteit en kracht. De combinatie van deze 5 aspecten zorgt voor jouw conditie.
Alle factoren zijn belangrijk. Ze versterken elkaar namelijk, zodat jij optimaal kunt presteren. Uithoudingsvermogen is dus zeker niet het enige wat we onder conditie verstaan.
Uithoudingsvermogen
Om je een beeld te geven van wat we onder de verschillende factoren van conditie verstaan, zal ik ze kort individueel behandelen.
Uithoudingsvermogen is dus waar de meeste mensen conditie mee associëren. Het zolang mogelijk volhouden van een bepaalde activiteit.
Denk bijvoorbeeld aan het zolang mogelijk volhouden van hardlopen of fietsen.
Lees ook: ‘Roeitrainer vs Crosstrainer: De voordelen, nadelen en 10 aanbevelingen!’
Snelheid
Snelheid spreekt denk ik voor zich, maar toch even een korte uitleg. Met snelheid bedoelen we hoe snel jij een bepaalde activiteit uit kunt voeren.
Hoe snel trek jij een sprint van 100 meter? Of hoe snel loop jij een hardloopronde van 5 kilometer?
Dit is snelheid!
Coördinatie
Hoe goed is jouw coördinatie? Of met andere woorden: hoe goed kun jij jouw lichaam uit laten voeren wat het moet doen? Dit is een belangrijk aspect rondom conditie.
Wanneer jouw coördinatie niet goed is kun je bijvoorbeeld blessures oplopen en dit is nou precies niet wat je wilt.
Flexibiliteit
Hoe lenig ben jij? Kun jij gemakkelijk je lichaam gemakkelijk in verschillende posities krijgen? Of kost dit wat moeite?
Flexibiliteit is bij iedereen wel bekend en iedereen weet hier wel wat we bedoelen. De meeste mensen kunnen voor zichzelf wel invullen of ze lenig zijn of niet.
Kracht
De laatste factor die een rol speelt bij de conditie is kracht. Met kracht bedoelen we hoeveel gewicht jij kunt tillen of wegdrukken.
Hierbij denken velen meteen aan de sportschool, maar dit hoeft helemaal niet. Sprongkracht is hier ook een voorbeeld van.
Welke voordelen brengt thuis je conditie verbeteren met zich mee?
Een goede conditie brengt verschillende voordelen met zich mee. In deze paragraaf zal ik de verschillende voordelen voor je op een rijtje zetten.
Gezondheid
Ten eerste is je conditie verbeteren in het algemeen natuurlijk goed voor je gezondheid. Dit moet naar mijn mening altijd de nummer één reden zijn om je conditie thuis willen verbeteren.
Een goede conditie zorgt er bijvoorbeeld voor dat je minder snel blessures oploopt, het kan een positieve werking hebben op je stressniveau en het kan ervoor zorgen dat je een betere weerstand krijgt. Ook kan het ervoor zorgen dat je sneller herstelt na een zware inspanning.
Tijdwinst
Het lijkt voor de hand liggend, maar thuis sporten kost gewoonweg minder tijd. Je hoeft je bijvoorbeeld niet te verplaatsen naar de sportschool en dus ook niet weer terug naar huis te verplaatsen.
Voor veel mensen is de motivatie ook hoger om thuis te sporten. Dit kan en als dit is waar jij je fijn bij voelt moet je dit zeker doen! Dit is het allerbelangrijkste: doen wat je leuk vindt.
Het kost minder geld
Thuis je conditie verbeteren kost gewoonweg minder geld. Je kunt thuis zonder materialen en met je lichaamsgewicht prima aan de gang.
Je hoeft dus niet maandelijks geld uit te geven aan de sportschool en misschien kost het je ook wel geen benzine geld.
Mocht jij bijvoorbeeld thuis graag een professionele loopband (waar ik hier eerder een blog over schreef), hometrainer of crosstrainer willen hebben, is dit een eenmalige investering waar je jaren profijt van hebt. Zie het dan ook zeker als een investering in jezelf.
Thuis en buiten sporten
Ook dit is een belangrijk voordeel van het thuis sporten. Veel sporters vinden het heerlijk om in de buitenlucht te trainen, bijvoorbeeld in de tuin.
Je zou bijvoorbeeld thuis in de tuin een krachttraining kunnen combineren met conditietraining. Door verschillende oefeningen zoals push ups, squats en sit ups snel achter elkaar te doen zal ook je conditie op de proef worden gesteld!
Thuis je conditie verbeteren doe je met deze oefeningen
Nu we de verschillende factoren van de conditie en de voordelen hebben behandeld, gaan we door naar de verschillende oefeningen die je thuis uit zou kunnen voeren om je conditie te verbeteren!
Thuis conditie verbeteren met traplopen
Dit is persoonlijk één van mijn favorieten! Ook is het makkelijk op te bouwen en kan iedereen het doen op zijn of haar eigen niveau.
Om te weten waar je nu staat met je conditie, zou ik eerst een soort test met jezelf doen. Probeer maar eens zo vaak mogelijk de trap op te rennen tot je niet bijna niet meer kunt. Ook is het trouwens goed voor je beenspieren.
Neem het bovenstaande als beginpunt en probeer dit elke training uit te bouwen! Zo train je progressief en zal je zien dat je binnen de kortste keren je conditie verbetert.
Thuis je conditie verbeteren met touwtje springen
Touwtje springen is een erg goede oefening en is zowel goed voor je conditie als verschillende spieren in je lichaam.
Heb jij nog geen goed springtouw? Bestel hem dan hier!
Je kunt met touwtje springen op verschillende manieren je conditie verbeteren.
Denk er bijvoorbeeld aan om zolang mogelijk je touwtje te springen. Een anderen manier is om in één minuut zo snel mogelijk te springen en vervolgens een halve minuut rust te nemen. Vervolgens geef je weer een minuut alles! Dit kun je steeds verder uitbouwen.
Korte sprintjes: interval
Ook dit is een erg effectieve manier om je conditie te verbeteren. Je kan dit natuurlijk zowel thuis (bijvoorbeeld in de tuin) of buiten doen.
Sprintjes hoeven niet lang te zijn, zeker in het begin niet! Probeer maar eens een aantal sprintjes kort achter elkaar van 10-20 meter (alles geven!) te trekken. Ik weet zeker dat jij hierdoor een goede conditionele prikkel door kan krijgen.
Je kan dit ook makkelijk opbouwen. Je zou bijvoorbeeld de sprintjes langer kunnen maken. Maar je kan ook meer sprintjes trekken van een kortere afstand.
Ben creatief en daag jezelf elke training meer uit! Wanneer jij elke training beter presteert forceer je je lichaam om ‘beter’ te worden.
Conditie in combinatie met kracht
Persoonlijk vind ik dit altijd erg fijn om te doen. Ik combineer een beetje kracht met conditie. Ik zet bijvoorbeeld voor mezelf een circuit uit waarbij ik doe opdrukken, squatten etc. Dit doe ik constant achter elkaar en stop pas als ik alles gehad heb.
Zo een circuit kan er bijvoorbeeld zo uit zien;
10 push ups, 10 sit ups, 3 sprintjes, 15 squats, 10 keer optrekken en nogmaals 3 sprintjes.
Voer het bovenstaande achter elkaar uit, neem een tijdje rust en doe het vervolgens nog een keer.
Je kunt het gemakkelijk opbouwen. Je kan beginnen met 3 rondes van het circuit en de volgende training doe je bijvoorbeeld 4 rondes.
Ook kun je ervoor kiezen om meer sprintjes te trekken of meer herhalingen te doen per oefening! Veel mogelijkheden om je conditie hiermee dus thuis te verbeteren.
Conditie verbeteren met hardlopen
Hardlopen is al heel kort aan bod gekomen, maar is een uitstekende manier om je conditie te verbeteren thuis. Het is dan wel handig om een loopband tot je beschikking te hebben. Ik schreef hier een blog over waar je op moet letten, mocht je een loopband aan willens schaffen.
Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon buiten hardlopen.
Ook met het hardlopen is natuurlijk gemakkelijk je conditie op te bouwen. Je kunt langer lopen of harder lopen bijvoorbeeld. Houd dit ook echt bij zodat je je progressie kunt bijhouden.
Conditie verbeteren met hometrainer
Persoonlijk vind ik dit één van de fijnste manieren om mijn conditie te trainen. Ik gebruik de hometrainer voor HIIT (High Intensity Interval Training).
Mijn HIIT training ziet er als volgt uit:
- 30 seconden op middelmatig niveau
- 30 seconden op zwaar niveau (alles geven)
- 30 seconden op middelmatig niveau
- 30 seconden op zwaar niveau (alles geven)
- 2 minuten op laag niveau
Het bovenstaande schemaatje herhaal je 3 (!) keer achter elkaar, zodat je dus 12 minuten bezig bent.
Ook dit kun je makkelijk opbouwen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om telkens een setje extra te doen (dus in plaats van 3 keer, 4 keer doen). Ook kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld 45 seconden het middelmatige en zware niveau uit te voeren.
Denk jij aan 2 minuten te veel rust te hebben? Probeer dan eens 1,5 minuut of 1 minuut rust te houden. Ook dit zal ervoor zorgen dat je conditie beter wordt.
Thuis conditie verbeteren en afvallen
Ik wil je er op attenderen dat je met alleen het verbeteren van je conditie niet zo maar gewicht zal verliezen.
Voor het verliezen van gewicht is een goed voedingspatroon van cruciaal belang. Het verliezen van gewicht zal voor 70-80% afhankelijk zijn van de voeding die je tot je neemt.
Ik schreef hier een blog met verschillende tips hoe jij zonder moeite kunt afvallen.
Succes met het thuis verbeteren van je conditie!