Je bekijkt nu De beste fitness schoenen: tips & 4 varianten

De beste fitness schoenen: tips & 4 varianten

Tijdens een zware legday is het wel zo fijn om een goed paar schoenen tot je beschikking te hebben, maar wat zijn nou in het algemeen de beste fitness schoenen?

Wanneer je een rondje in de sportschool loopt zal je allerlei verschillende soorten schoenen zien. Niet al deze schoenen zijn goed om te gebruiken bij krachttraining. Veel schoenen die je in de sportsschool zien horen daar niet thuis en kunnen zelfs de kans op blessures vergroten.

Je moet een weloverwogen keuze maken als het gaat om fitness schoenen. Hieronder kijken we waar een goed paar fitness schoenen aan moet voldoen, en wat de beste fitness schoenen zijn van dit moment.

1) Waar voldoen de beste fitness schoenen aan?

In deze paragraaf gaan we eerst de vereisten aan fitness schoenen behandelen. Het is belangrijk om niet zo maar een paar sportschoenen aan te schaffen. Je zal naar verschillende aspecten van de schoen moeten kijken voordat je je aankoop doet. Lees ze in deze paragraaf!

1.1) Stabiliteit

Wanneer jij op zoek gaat naar de beste fitness schoen kunnen we het over één ding sowieso eens zijn: de schoen moet stabiel zijn. Dit betekent dat de zool van de schoen een goede structuur heeft en ook recht is.

De zool moet hard, dun en plat zijn. De harde zool zorgt er voor dat jij voldoende kracht kan zetten met de rest van je lichaam. Een platte zool zorgt er voor dat je stabiel op je benen staan, maar ook voor:

  • Minder belasting op je onderrug
  • Je voelt de grond onder je voeten beter
  • Voorkomt blessures en verbeter prestaties
  • Geeft je meer energie bij het afzetten

1.2) Zorg voor een goede pasvorm

Dit klinkt heel simpel, maar toch zie je vaak dat sporters een te grote of te kleine schoen aan hebben. Zorg dat de schoen goed aansluit op je voet, maar dat die natuurlijk wel nog flexibel genoeg is om je tenen in te kunnen bewegen.

Het is dus belangrijk dat je wanneer je je schoen aan hebt, niet zo veel heen en weer kan bewegen met je voet, maar wel nog wat ruimte hebt bij je tenen. Ben je nog niet zeker over de juiste maat? Ga eens in een fysieke winkel langs, zij kunnen je een stuk beter helpen en je voet ook opmeten. Op die manier weet je zeker dat je een goede schoen koopt.

1.3) Demping

Ben jij een fan van cardio? Of doe jij aan crossfit of HIIT? Dan is het vooral fijn om een schoen te hebben die zorgt voor een goede demping. Dit is namelijk beter voor je botten en gewrichten.

Ben je van plan om veel te squaten en deadliften? Dan wil je eigenlijk een zool met ‘minder demping’. Wat we daarmee willen zeg is: draag geen hardloopschoenen. Deze hebben vaak extra demping bij de hak waardoor je niet meer recht staat.

TIP: ben jij klaar met stinkende sportschoenen? Lees dan deze Shoefresh review!

1.4) Vermijd fitness schoenen met gel of lucht in de zool

De schoenen die je ziet op de onderstaande afbeelding zie je regelmatig in de sportschool. Prima wanneer je een standaard work-out doet zonder veel gewichten, maar een stuk gevaarlijker wanneer je zwaar gaat tillen.

De schoen rust op een zool die gevuld is met lucht. Wanneer er bijvoorbeeld tijdens het squaten veel gewicht op komt kan de druk zich zodanig opbouw dat deze wil ontsnappen. In dat geval knapt de zool en is er een grote kans dat jij je balans verliest. Ook kun je wat wankel staan, wat niet goed is voor je vorm.

slechte fitness schoen
Nike air max 97

2) De beste fitness schoenen: 4 keuzes

De beste fitness schoenen zijn dus schoenen die zorgen voor stabiliteit, goed aansluiten op je voet, wellicht een goede demping hebben en zorgen voor veel grip, maar er is nog een aspect waar je rekening mee moet houden.

Wat is namelijk jouw doel met fitness? Met andere woorden: Waar ga jij je nieuwe schoenen voor gebruiken? Er zijn verschillende fitness schoenen te verkrijgen. Het ligt er een beetje aan wat jouw doel is met het fitnessen, want het is een breed begrip.

Doe jij aan crossfit? Alleen aan cardio? Combineer jij krachttraining met af en toe cardio, of alleen HIIT?

Dit zijn allemaal aspecten waar je over na moet denken. In de komende paragrafen worden verschillende schoenen toegelicht die passen bij de verschillende doelen die je zou kunnen hebben rondom fitness. We hebben het opgedeeld in de volgende 4 categorieen:

  1. Budget optie
  2. Crossfit schoenen
  3. Gewichthefschoenen
  4. Beste allround fitness schoen

2.1) Budget optie: Converse All Stars

Ja, je leest het goed. All Stars zijn uitstekende schoenen om krachttraining mee uit te voeren. Converse All Stars hebben namelijk een platte, dunne en harde zool wat zorgt voor stabiliteit.

Het enige nadeel is dat de zool wat flexibel is en dus niet heel stevig. Het zijn dus zeker niet de beste fitness schoenen, maar het is een goede budget optie. Een paar Converses kost namelijk maar €60, schoenen in het echte fitness segment zijn over het algemeen wat duurder.

Je zou de lage versie van de All Stars kunnen aanschaffen, maar aanbevolen wordt om de hoge versie te kopen mocht je op zoek zijn naar fitness schoenen. De hoge versie zorgt er namelijk voor dat ook je enkel wat meer wordt gestabiliseerd.

Ondanks dat je het in eerste instantie niet zou zeggen zijn All Stars prima te gebruiken als fitness schoenen.

2.2) Crossfit schoenen: Nike Metcon

Ook crossfit schoenen zijn goede schoenen om te gebruiken tijdens het fitnessen. Crossfit schoenen voldoen aan alle vereisten. Ze hebben namelijk een goede structuur en hebben een platte zool.

Ook wordt je enkel goed gestabiliseerd! Daarnaast zijn ze vrij flexibel. Crossfit schoenen zijn enorm allround, waarmee ik bedoel dat dit eigenlijk altijd een goede keuze is.

Sporters die aan crossfit doen, doen aan krachttraining, moeten springen, klimmen, rennen en noem het maar op. Deze schoenen zijn dus best wel allround en dus zeker een goede keuze om aan te schaffen voor mensen die doen aan fitness.

Goede crossfit schoenen zijn de Nike Metcon. Deze lijn van Nike bestaat al een aantal jaren en wordt steeds verder geoptimaliseerd voor de beste fitness ervaring.

Deze schoenen staan bekend om de stabiliteit en stevigheid. Ook zijn ze duurzaam. De nieuwste versie (Nike Metcon 6) heeft nu ook een bovenkant met gaatjes erin zodat de schoenen goed ventileren.

2.3) Gewichthefschoenen: Adidas Powerlift

De derde en laatste aanbeveling zijn gewichthefschoenen van Adidas. Deze schoenen zijn uitermate geschikt om krachttraining mee uit te oefenen. Gewichthefschoenen zorgen namelijk voor erg veel stabiliteit. De zool is plat, stevig en hard. Verder zorgen deze schoenen er voor dat je een goede grip hebt en dus niet zo makkelijk weg kunt glijden.

Ook zit er in deze schoenen vaak een verhoging in het achterste gedeelte van de schoen. De verhoging zorgt er voor dat het gemakkelijker wordt om dieper te zakken. Dit komt de uitvoering van de squat bijvoorbeeld ten goede.

Goede gewichthefschoenen zijn de Adidas Powerlift schoenen van adidas of de Nike Romaleos. Dit is een van de beste krachttraining schoenen. Het heeft zoals gezegd een verhoogde hak, het is enorm stabiel en heeft veter + klittenband sluiting. De voorvoet is daarnaast een klein beetje open voor een goede ventilatie.

2.4) Beste all-round fitness schoen: Artin Athletics

Wanneer je serieus aan het trainen bent (of dit van plan bent) is investeren in goede fitness schoenen absoluut geen overbodige luxe. Een stevige zool die past bij jouw manier van bewegen en tillen kan namelijk je prestaties verbeteren, maar ook de kans op blessures verkleinen. Persoonlijk zijn het voor ons een van de beste fitnessschoenen voor heren.

Ben je vaak te vinden in het squatrek of aan het deadliften? Dan raden we deze schoenen van Artin Atlethics aan. De schoen heeft een speciaal design gemaakt voor sporters die zwaar tillen, maar deze is ook geschikt als doorsnee fitness schoen.

De schoen is voorzien van een kaarsrechte zool, zoals we eerder al aangeven een belangrijk kenmerk voor een paar goede fitness schoenen. Bekijk hier onze Artin Athletics Review van de fitness schoen.

3) Conclusie

Concluderend is het dus belangrijk om te letten op de zool van de schoen. Deze moet zorgen voor stabiliteit, is plat, hard en passen goed. Daarnaast is het niet verstandig om schoenen aan te schaffen met lucht of gel in de zool.

Denk er daarnaast dus goed over na wat jouw doel is met fitnessen. Je kunt hier namelijk je keuze op baseren!

De beste fitness schoenen voor heren om aan te schaffen zijn uiteindelijk de schoenen die voldoen aan de bovenstaande vereisten. Ik hoop dat ik je hiermee van goed advies heb voorzien. Succes met trainen!